Recepty

VŠE
bramborové knedlíky
gastro
knedlíky
kynuté knedlíky
přílohy
těsta

Povidlové knedlíky s vanilkovou omáčkou

2 porce 20 minut kynuté knedlíky
Celý recept

INGREDIENCE

1 balení kynutých povidlových knedlíků I 750 ml mléka I 1 vanilkový pudinkový prášek I 1 žloutek I 3 lžíce cukru I 2 lžíce rumu I na posypání: mletý mák smíchaný s moučkovým cukrem

 

POSTUP

Knedlíky napaříme 3 minuty v páře. Mléko v kastrolu zahřejeme. V části mléka rozmícháme pudinkový prášek, cukr, rum a žloutek. Vlijeme k ostatnímu horkému mléku (ne vařícímu) a za stálého míchání povaříme asi minutu. Uvařené knedlíky podáváme s vanilkovou omáčkou a posypané mákem.

Schovat

Lesní houby s lázeňským knedlíkem

4 porce 30 minut knedlíky
Celý recept
Lesní houby s lázeňským knedlíkem

INGREDIENCE

500 g čerstvých lesních hub I 200 ml smetany I 1 cibule I 1 - 2 lžičky hladké mouky I sůl, pepř I drcený kmín I voda I tuk

 

POSTUP

Na rozpáleném tuku orestujeme oloupanou cibuli nakrájenou na drobno. Přidáme očištěné a na větší kousky nakrájené houby, jemně je podlijeme horkou vodou, osolíme, dochutíme kmínem a dusíme 15-20 minut, občas promícháme, popřípadě přidáme vodu. Lžičku hladké mouky rozmícháme ve smetaně, vmícháme ji do dušených hub, provaříme, dle chuti dosolíme a okořeníme pepřem. Omáčku můžeme dochutit vegetou nebo kouskem bujónu.

 

DOPORUČENÁ PŘÍLOHA

Jedině lázeňský, nebo vídeňský knedlík.

Schovat

Piknikové tyčinky z listového těsta

8 porce 25 minut těsta
Celý recept
Piknikové tyčinky z listového těsta

INGREDIENCE

1 listové těsto 500g |  1 balení sezamového semínka  | 1 vejce  | na 2 plechy pečící papír  | kmín  | špetka soli

 

POSTUP

Těsto rozválíme na vrstvu přibližně 0,5 cm silnou a vykrojíme z něho proužky délky 10 - 15 cm a široké 2 cm. Rozkvedlaným vejcem se solí potřeme proužky těsta a posypeme kmínem. Předěláme na plech s pečícím papírem a dáme do rozpálené trouby na 150 - 180 °C. Pečeme 5 - 10 minut. Necháme vychladnout.

Schovat

Velikonoční koprová omáčka s vejcem

4 porce 60 minut knedlíky
Celý recept
Velikonoční koprová omáčka s vejcem

INGREDIENCE

svazek čerstvého kopru I 1 lžíce másla I 2 lžíce hladké mouky I 500 ml vývaru I 200 ml mléka I 4 vejce I sůl, ocet, cukr I 200 - 250 g smetany

 

POSTUP

Kopr operte, přeberte, odstraňte tuhé stonky a zbývající části najemno nakrájejte. V kastrolu rozpusťte máslo a pak na něm z mouky – za stálého míchání – usmažte světlou jíšku. Zalijte vývarem, přidejte mléko, důkladně rozmíchejte a nechte asi dvacet minut vařit. Mezitím uvařte vejce na tvrdo. Do omáčky přidejte kopr, osolte, oslaďte, okyselte octem a nechte přejít varem. Pak přidejte smetanu a případně ještě dochuťte, už nevařte. Vejce oloupejte a podélně přepulte. Podávejte s knedlíkem.

 

DOPORUČENÁ PŘÍLOHA

Vyzkoušejte variantu s houskovým knedlíkem.

Schovat

Vánoční cukroví z lineckého těsta

6 - 8 porce 30 minut těsta
Celý recept
Vánoční cukroví z lineckého těsta

INGREDIENCE

1 balení lineckého těsta I rybízová, nebo jiná marmeláda

 

POSTUP

Polovinu těsta rozválíme na plát a vykrájíme z ní plná kolečka, z druhé poloviny těsta vykrajujeme kolečka s otvorem. Kolečka pečeme ve vyhřáté troubě 6-8 minut. Zvlášť pečeme plná a zvlášť s otvorem. Upečená kolečka necháme vychladnout a pak je spojíme rybízovou marmeládou.

Schovat

Špecle s kuřecím ragú

4 porce 50 minut přílohy
Celý recept

INGREDIENCE

1000 g hovězí kližky (může být i zvěřina) I 500 ml kvalitního červeného vína I 4 velké cibule I 3 stroužky česneku I sádlo dle potřeby I zavařené brusinky I sůl, pepř, divoké koření (tymián, jalovec, bobkový list) I červená paprika, chilli paprička, kmín

POSTUP

Maso nakrájíme na kostky. Na sádle orestujeme 4 velké cibule, přidáme maso, mletou papriku, kmín a orestujeme. Osolíme, opepříme a přidáme zbylé koření. Zalijeme červeným vínem a zvolna dusíme pod pokličkou cca 1 a půl až 2 hodiny. Ke změklému masu přidáme 2 lžíce brusinek a dovaříme. Dochutíme tymiánem a jemně nasekaným česnekem.
 

DOPORUČENÁ PŘÍLOHA

Hustá a výrazná omáčka s chutí vína a koření se podává s vaječnými špeclemi.

Schovat

Špecle s houbami

4 porce 40 minut přílohy
Celý recept

INGREDIENCE

1 balení špeclí  | 200 g čerstvých hub  | 3 lžíce oleje  |  kmín  |  sůl  | Omáčka: 100 g sýru Niva  | 3 dl mléka  | 1 kysaná smetana  | 30 g hladké mouky  | 10 oloupaných mandlí  |  saturejka

 

POSTUP

Houby nakrájíme na nudličky, orestujeme spolu s kmínem na oleji a nakonec osolíme a mírně opepříme. Mezitím připravíme omáčku. Mléko přivedeme k varu, přidáme hladkou mouku rozmíchanou ve smetaně a zvolna vaříme asi 15 minut. Mandle nakrájíme na tenké nudličky, sýr rozdrobíme, obojí přidáme do omáčky a ještě krátce povaříme a ochutíme saturejkou. Chlazené vaječné špecle připravené dle návodu a promícháme s orestovanými houbami. Každou porci přelijeme omáčkou a zasypeme sýrem.

 

DOPORUČENÁ PŘÍLOHA

Sýrová omáčka s houbami se podává se s vaječnými špeclemi.

Schovat

Ananasová psaníčka

4 porce 40 minut těsta
Celý recept

INGREDIENCE

1 listové těsto I 400 ml mléka I 1 plechovka ananasu - plátky I 1 sáček vanilkového pudinku I 3 lžíce cukru krystalu I vejce na potření I čokoládová poleva

 

POSTUP

V trošce mléka rozmícháme cukr a pudinkový prášek. Směs vlijeme do zbytku mléka a vaříme asi 1 minutu. Těsto rozválíme na obdélník 40 krát 50 cm a rozkrájíme na čtverce o straně 10 cm. Na polovinu z nich dáme doprostřed lžíci pudinku a kolečko ananasu. Pak přiložíme druhý čtverec a okraje pevně přitiskneme k sobě. Potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě upečeme dozlatova. Vychladlé ozdobíme čokoládovou polevou.

Schovat

Párky v listovém těstě

4 porce 25 minut těsta
Celý recept

INGREDIENCE

300g listového těsta I hladká mouka k rozválení I 8 párků po 50 g I 2 lžičky ostré hořčice I 1 vejce I špetka soli

 

POSTUP

Mouku prosejte na pracovní stůl a těsto rozválejte na tenkou placku. Část těsta rozkrájejte na obdélníčky a položte na ně párky. Potřete je hořčicí a zabalte. Zbývající těsto rozválejte na tenko, nakrájejte rádýlkem na úzké proužky a omotejte jimi párky. Vejce a sůl rozkvedlejte, potřete těsto a nechte 15 minut v chladu. Obalené párky položte na vodou vypláchnutý plech a upečte v horké troubě na 250 °C do zlatova tak, aby těsto bylo pěkně křupavé. Servírujte je horké.

 

Tip

Párky podávané k večeři můžete do těsta zabalit již ráno. Uložte je do chladu, pěkně vzejdou. Večer upečte.

 

VHODNÁ PŘÍLOHA

Zelný salát v pikantní marinádě s kmínem nebo v jemné smetanové omáčce s rozinkami. Také míchaný salát.

Schovat

Pizza z listového těsta

4 porce 45 minut těsta
Celý recept

INGREDIENCE

1/2 balíčku listového těsta I 2 cibule I anglická slanina I salám I rajčata I papriky I 2 vejce I tvrdý sýr I dobromysl I kečup I trochu olivového oleje

 

POSTUP

Těsto rozválíme a přeneseme na suchý plech (můžeme rozválet na papíře na pečení a na plech dát i s ním). Potřeme trochu olejem a kečupem, poklademe plátky anglické slaniny, kolečky cibule, salámu a rajčat, posypeme nakrájenou paprikou a dáme zapéct. Jakmile těsto začne na okrajích růžovět, polijeme rozkvedlanými vejci smíchanými s nastrouhaným sýrem, posypeme kořením a dopečeme.

Schovat

Rokfórové šátečky

4 porce 60 minut těsta
Celý recept

INGREDIENCE

500g listového těsta I 200g sýra Niva I 2 žloutky I 100ml mléka

 

POSTUP

Z listového těsta vyválíme na pomoučeném vále tenší plát, který rozkrájíme na stejnoměrné čtverečky o velikosti 8x8cm. Doprostřed čtverečků navršíme kopičku nastrouhaného sýra Niva a cípy těsta přeložíme přes sýr. Takto připravené šátečky potřeme žloutkem rozmíchaným v mléce a pečeme ve vyhřáté troubě na 150 - 180°C. Upečené šátečky sejmeme ihned z plechu.

Schovat

Plněná listová kolečka

6 porce 60 minut těsta
Celý recept

INGREDIENCE

500g listového těsta I 1 vejce na potření I Náplň: 100g sýra Niva I 150g másla I 1 lžíce zakysané smetany I sůl

 

POSTUP

Jemně nastrouhanou nivu vyšleháme se změklým máslem, smetanou a solí. Z listového těsta vyválíme plát asi 1,5 cm silný, potřeme rozšlehaným vejcem a kulatým vypichovákem vykrajujeme kolečka o průměru asi 3 cm. Kolečka klademe na suchý plech (ne příliš k sobě, aby se nezpekly) a v horké troubě pečeme dozlatova. Vychladlá kolečka prořízneme nožem. Na spodní část naneseme trochu náplně a druhým kolečkem náplň přikryjeme.

Schovat

Závitky z listového těsta plněné mletým masem

12 porce 60 minut těsta
Celý recept

INGREDIENCE

500g listového těsta I 4 středně velké cibule I 300g směsi mletého masa I 2 lžíce zakysané smetany I 1 lžíce strouhaného parmazánu I 1 vejce I sůl, čerstvě mletý pepř I žloutek na potření

 

POSTUP

Předehřejeme troubu na 200°C. Listové těsto rozválíme a vykrojíme z něho obdélníky cca 10x15 cm. Cibule očistíme, omyjeme a nadrobno nasekáme. Mleté maso promícháme s cibulí, zakysanou smetanou, parmazánem, vejcem, solí a pepřem. Připravenou hmotou potřeme listové plátky tak, aby při okrajích zůstal zhruba 1cm volný. Strany plátků přeložíme přes náplň a z delší strany je sbalíme.
Závitky poskládáme švem dolů na plech vyložený papírem na pečení. Rozšlehaným žloutkem závitky potřeme. Pečeme dozlatova asi 25 minut. Vychladlé plátky podáváme s chlazeným bílým vínem.

Schovat

Tyčinky z listového těsta

6 porce 30 minut těsta
Celý recept

INGREDIENCE

500g listového těsta I 100g strouhaného sýra Ementál I 1-2 vejce I kmín I mletá paprika

 

POSTUP

Listové těsto rozválíme, posypeme strouhaným sýrem, přeložíme na polovinu a znovu rozválíme. Rádýlkem krájíme proužky 1-2cm široké a posypeme je kmínem a mletou paprikou. Naskládáme na plech a upečeme v předem vyhřáté troubě.

Schovat

Šneci z listového těsta

4 porce 35 minut těsta
Celý recept

INGREDIENCE

listové těsto 500g I kečup I měkký salám I plátkový sýr I vejce I hladká mouka

 

POSTUP

Na pomoučeném válu vyválíme listové těsto na tenkou placku. Tu potřeme kečupem (podle chuti můžeme smíchat kečup s pikantní hořčicí) a střídavě klademe salám a plátkový sýr. Poté zabalíme jako roládu a nakrájíme na jednotlivé plátky. Ty poklademe na plech (je lepší na něj dát papír na pečení), potřeme žloutkem a pečeme při teplotě 250°C.

Schovat

Králík po doudlebsku

6 porce 120 minut bramborové knedlíky
Celý recept

INGREDIENCE

1000g králíka I 60g slaniny I sůl I 3 stroužky česneku I 75g rostlinného tuku I 100g cibule I 2 dl vody I 350g uzeného bůčku I 25g hladké mouky

 

POSTUP

Králíka nasekáme na porce, protkneme slaninou a potřeme česnekem utřeným se solí. Na tuku zpěníme cibulku, přidáme porce králíka, podlijeme vodou a pečeme v troubě na 200 - 220 °C s občasným přeléváním šťávy. Uzený bůček uvaříme do poloměkka, nakrájíme na porce a dáme dopéct s králíkem. Šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozšleháme a povaříme.

 

DOPORUČENÁ PŘÍLOHA

Doporučujeme náš bramborový knedlík nebo vídeňský knedlík.

Schovat

Valašský guláš se zelím a žampiony

4 - 6 porce 120 minut knedlíky
Celý recept

INGREDIENCE

750g předního hovězího masa I 75g rostlinného tuku I 100g cibule I 15g mleté papriky I 6dl vody I sůl, celý pepř I nové koření, 4 bobkové listy, kmín I 50g hladké mouky I majoránka I 250g kyselého zelí I 50g slaniny I 100g žampionů 

 

POSTUP

Maso nakrájíme na kostičky. Pokrájenou cibulku usmažíme na tuku dozlatova, přidáme mletou papriku, zpěníme, vložíme nakrájené maso, orestujeme, zalijeme polovinou vody, osolíme, přidáme několik kuliček pepře a nového koření, bobkové listy, trochu kmínu a dusíme doměkka. Maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, zarestujeme, podlijeme vodou, rozšleháme a povaříme. Šťávu přecedíme na maso, vložíme předem podušené zelí, na slanině orestované nakrájené žampiony a vše ještě krátce povaříme.

 

DOPORUČENÁ PŘÍLOHA

Kynutý knedlík z naší výroby k tomuto jídlu určitě nikoho nezklame.

Schovat

Segedínský guláš speciál

4 - 6 porce 120 minut knedlíky
Celý recept

INGREDINECE

600g vepřové plece I 2 lžíce rostlinného tuku I 30g slaniny I 80g cibule I 15g mleté papriky I 4dl vývaru I sůl, kmín I 400g kyselého zelí I 50g hladké mouky I 50g rostlinného tuku I 150 ml mléka I 1 stroužek česneku I trochu cukru I 200g kyselé smetany

 

POSTUP

Maso nakrájíme na menší kostky. Na rostlinném tuku a nakrájené slanině zpěníme dorůžova nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku, ihned zalijeme troškou vařící vody, vložíme nakrájené maso, osolíme, okmínujeme, přilijeme vývar a dusíme pod pokličkou. V polovině dušení přidáme překrájené kyselé zelí (příliš kyselé propláchneme vodou) a opět dusíme. Z mouky a tuku připravíme světlou jíšku, rozředíme ji studeným mlékem, dobře rozmícháme, vlijeme do pokrmu, přidáme utřený česnek, trochu cukru, soli a vše ještě povaříme. Nakonec guláš zjemníme kysanou smetanou a krátce převaříme.

 

DOPORUČNÉ PŘÍLOHA

Jako přílohu pro opravdové gurmány doporučujeme náš vídeňský knedlík.

Schovat

Jemný šumavský guláš

4 - 6 porce 120 minut knedlíky
Celý recept

INGREDIENCE

600g vepřové plece I 60g rostlinného tuku I 100g cibule I 15g mleté papriky I 3dl vody I sůl, pepř I 200g čerstvých hub nebo žampionů (hrstka namočených sušených hub) I 5 dl mléka I 250g smetany I 40g hladké mouky I 100g paprikových lusků I 150g rajčat

 

POSTUP

Maso nakrájíme na menší kostky. Na tuku dozlatova orestujeme pokrájenou cibulku, přidáme mletou papriku, zpěníme, vložíme nakrájené maso, orestujeme, zalijeme vodou, osolíme, opepříme a dusíme do poloměkka. Pak přidáme nakrájené houby, mléko rozšlehané se smetanou a moukou, povaříme asi 20 minut a vložíme na kostičky nakrájené čerstvé papriky a rajčata. Vše ještě chvíli povaříme a dochutíme.

DOPORUČENÁ PŘÍLOHA

Každý jedlík ocení k tomuto guláši náš houskový knedlík.

Schovat

Selský vepřový guláš s křenem

4 - 6 porce 120 minut bramborové knedlíky
Celý recept

INGREDIENCE

750g vepřové plece I 75g sádla I 200g cibule I 15g mleté papriky I 5dl vody I sůl, pepř I zázvor, kmín, majoránka I 2 stroužky česneku I 150g vepřových ledvinek I 150g vepřových jater I 50g hladké mouky I 100g křenu

 

POSTUP

Vepřovou plec nakrájíme na kostky. Na sádle osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme mletou papriku, zpěníme, vložíme nakrájené maso a orestujeme, zalijeme vodou, přidáme sůl, pepř, trošku zázvoru, kmínu, majoránky, utřený česnek a dusíme pod poklicí. Když je maso poloměkké, přidáme na hranolky nakrájené ledvinky a játra, trochu podlijeme vodou a dusíme doměkka. Maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, orestujeme, podlijeme vodou a povaříme. Šťávu přecedíme na maso. Porci guláše ozdobíme strouhaným křenem.

 

DOPORUČENÁ PŘÍLOHA

K tomu to guláši se výborně hodí náš houskový a bramborový knedlík.

Schovat

O nás

Firma Lef spol. s.r.o. vznikla v roce 2001 se sídlem provozovnou v Miloticích u Kyjova. Od samého začátku se zabýváme výrobou, prodejem a distribucí nejrůznějších druhů knedlíků, těst a příloh. 

 
více o firmě
Nahoru

© COPYRIGHT 2017 Lef spol. s r.o. l Výroba prodej a distribuce knedlíků rozvoz těst a příloh l Mapa stránek l Tvorba firemního webu SEO 321